IJzer! De schakel in een gezond voedingspatroon!

By | 18/10/2016
IJzer is misschien wel het belangrijkste mineraal voor ons lichaam. Maar waarom is ijzer nog meer zo belangrijk voor onze gezondheid en hoe krijg je het in voldoende mate binnen.

Het belang van ijzer voor onze gezondheid

IJzer zorgt voor de opname van zuurstof in- en de afgifte van Co2 uit- ons bloed.
Het heeft het een ondersteunende taak bij de vele processen die binnen in ons lichaam plaatsvinden.
Ook heeft dit mineraal een belangrijke rol in de werking van eiwitten die zorgen voor de opname van zuurstof in onze spieren.

IJzer is ook belangrijk voor de opbouw van enzymen in ons lichaam.
Enzymen zijn eiwitten die zorgen dat bepaalde processen in ons lichaam worden vertraagd of versneld zonder daarbij zelf te worden verbruikt. Enzymen spelen een belangrijke rol bij o.a. onze stofwisseling en spijsvertering.

eengezondleven-be ijzer ijzersterk

IJzersterke voeding

IJzer heeft een gunstige werking op ons immuunsysteem. Dit is het verdedigingssysteem in het lichaam dat ons beschermt tegen lichaamsvreemde cellen (indringers).

De werking van je immuunsysteem begint al bij de huid, maar ook de darmen helpen mee je te beschermen tegen ziekteverwekkers. Samen met het lymfestelsel de luchtwegen en het bloed, werken ze samen om je lichaam gezond te houden.

IJzer heeft een goede uitwerking op de huid, je krijgt er mooie gezonde nagels van en het zorgt voor glanzend mooi haar!

Het is daarom belangrijk om dagelijks voldoende ijzer binnen te krijgen.

IJzerhoudende producten

Persoonlijk ben ik geen fan van ijzertoevoegingen in bewerkte producten (bijv. ijzer toevoegingen in ontbijtgranen etc.). Ik werk liever met verse producten zoals groenten en fruit.

Bij verse ijzerhoudende producten denk je al snel aan spinazie maar er zijn veel meer producten die boordevol ijzer zitten.

eengezondleven-be ijzer ijzergroente

IJzerhoudende groenten en fruit

In de onderstaande lijst staan voorbeelden van sterk ijzerhoudende groenten en fruit. Lees meer op de volgende bladzijde.

Volgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.